Voorwoord:

Onderstaande tekst heb ik met toestemming van  Roland, PD2RLD, een beetje aangepast en geplaatst  op mijn site. Deze tekst vond ik erg mooi geschreven en ik hoop dat de tekst enige vragen omtrend storing en zenders beantwoord. Schroom niet om aan de hand van onderstaande tekst een vraag te stellen over deze prachtige hobby.

 

Groet Richard, 

 

Antennes, Zenders en Storing

 

Antennes, vaak ontsieren ze de woonwijk, buurtbewoners zijn er vaak niet blij mee en een enkeling maakt zich zorgen, want je hoort zoveel rare dingen over straling en dat dat schadelijk is... Ook vragen veel mensen zich af op welke frequenties er wordt uitgezonden. Ook scannerluisteraars zijn altijd benieuwd welke frequenties er gebruikt worden en of deze te ontvangen zijn. Vele vragen en antwoorden vind je terug op deze pagina.

 

Staat mijn antennemast legaal?

Ja, Mijn mast is op de legale manier en professioneel op het dak gemonteerd en komt niet boven de 5 meter wetterlijke voorschreven lengte uit. Tevens heb ik een zendmachtiging. Hiervoor heb ik een examen moeten afleggen bij het ministerie van economische zaken. ik ben dus bevoegd om te mogen zenden op bepaalde toegewezen frequenties.

 

Hoe zit het met straling ?
Velen hoor je klagen zodra er een mast in de buurt staat ze last hebben van hoofdpijn, raar gevoel in de buik of migraine wat ineens weer op komt. echter kun je geen last krijgen van straling van masten zolang je er niet met je hoofd voor gaat zitten. dan heb ik het over de antenne masten waar radio, tv, telefonie in uitgezonden wordt. Zendmasten van radio zendamateurs leveren geen last op, dit bevat geen continu uitzending en is ook niet op hoog vermogen.


Moet ik uit de buurt van de mast blijven?
Niet meer dan nodig is. Je moet natuurlijk geen antenne aanraken als er uitgezonden wordt, maar verder is de mast volstrekt ongevaarlijk. De vermogens die worden gebruikt zijn dermate klein dat er geen maximale afstand geldt tot de antennemast.

Wordt er continu uitgezonden?
Nee. Een zendamateur zend gemiddeld een paar minuten om te praten en laat dan de microfoon los om naar het tegenstation te luisteren. Een signaal continu in de lucht houden kan wel, maar is natuurlijk onzinnig en in strijd met de regels. afhankelijk van tijd en zin die een amateur heeft wordt de apparatuur gebruikt. de rest van de tijd staat alles uit.

Wat is jou zendbereik?
Het zendbereik van mijn antenne installatie is afhankelijk van de gebruikte frequentie. Bij warm weer bijvoorbeeld, kunnen er zogenaamde condities optreden. Dit komt door koude en warme luchtlagen in de atmosfeer en door de ligging van hoge en lagedrukgebieden. Condities komen geregeld voor, met name in de avonduren van een warme zomerdag, maar ook op een ijskoude winteravond kunnen er condities optreden. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit zal plaats vinden.
 

Ik heb een scanner! Kan ik jou horen?
Scanners, tja, eigenlijk overbodig geworden sinds de komst van het C2000 netwerk. Maar, als je een goede scanner hebt, kun je signalen van mijn antennemast oppikken en beluisteren. Omdat ik op diverse frequenties zit en met verschillende modussen wordt het echter wel lastig mij te vinden. ook de tijd wanneer en voor hoe lang ik achter de hobby zit is verschillend.

Ik hoor jou op mijn babyfoon of computer speakers praten!
Het komt wel eens voor dat een gezin een dure babyfoon aanschaft en vervolgens van alles erop ontvangt, behalve hun baby! Babyfoons maken steeds meer gebruik van de LPD-band op de 70cm. Dit is een frequentiegebiedje tussen 433 en 434 MHz, wat vrij is voor toepassingen zoals draadloze deurbellen, babyfoons en koptelefoons. De LPD-band wordt ook wel ISM-band genoemd en ligt op de 70cm-band waar ook elke radio zendamateur zenden mag.

Met andere woorden; mocht je een zendamateur op je babyfoon horen, dan kun je officieel NIETS doen. Je kunt geen klacht indienen bij Agentschap Telecom omdat zendamateurs de primaire status hebben. Veelal zijn babyfoons wat breedbandig in de ontvangst. Zo kan het dus zijn dat je signalen hoort van mijn antennemast, een buur met een draadloze koptelefoon, of spelende kinderen buiten die ook rondlopen met portofoons terwijl ik op een totaal andere frequentie uitzend. Hier is helaas niets tegen te doen.

Tip: kijk naar babyfoons die op 446 MHz werken. Dit is de zogenaamde PMR-band. Maak, indien het erop zit, gebruik van CTCSS. Dit is een speciaal coderingssysteem waardoor je alleen je eigen baby kan horen en verder niemand. De kans dat je storing van derde kunt hebben is dan minimaal.

Ook computer speakers geven veel problemen en zijn zeer gevoelig voor straling. Dit kun je merken door je mobiel naast je speakers te leggen. Een paar keer per uur hoor je een rateltje. Je mobiel is opnieuw verbinding aan het zoeken met de mast van de telecomprovider. als speakers op deze manier al geluid maken kun je er van uitgaan dat je last kunt krijgen met radiozendamateurs. Doordat speakers vaak goedkoop zijn, zijn deze slecht geisoleerd tegen instraling en zul je een bron van storing blijven houden.


Ik heb storing! Dat komt door jou!
Vergeet niet, Een zendamateur is bevoegd om uit te zenden, die heeft een examen moeten doen om zijn machtiging te verkrijgen en voor dat examen was kennis van zaken nodig. Daarbij moet hij zich ook houden aan de voorschriften die gelden. Ook zijn zendapparatuur moet aan allerlei (technische) eisen voldoen.

Sommige mensen kunnen storing ondervinden op TV. Dit kunnen strepen zijn bijvoorbeeld. Ga dan eerst eens bij jezelf kijken. Een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste, is de bekabeling. Hoe is jou TV aangesloten? Vaak zit er een goedkoop kabeltje tussen de CAI-contactdoos en de TV wat niet voldoende HF-dicht is zoals dat dan heet. Zo kunnen storingen makkelijk worden opgepikt door de kabel. Zorg dus voor goede afgeschermde bekabeling van degelijke kwaliteit!

Dan is er nog zogenaamde atmosferische storing die je soms wel eens ziet op TV. Deze storing wordt veroorzaakt door bepaalde hoge- en lagedrukgebieden die zendsignalen van radio en TV beïnvloeden. Veelal zie je dan rare diagonale strepen of stipjes door het beeld lopen. Dit heeft echter niets met mijn zendmast te maken, het is een natuurverschijnsel wat na enkele dagen zal verdwijnen.

Bij Digitenne wordt vaak storing ervaren zoals tijdelijk wegvallend geluid, stilstaand beeld en of blokken in beeld, vaak zal je zien dat dit samenvalt met bv het aanschakelen van een lamp, of ander electrisch apparraat. Zelf ervaar ik veel storing als er een brommer of slecht afgestelde auto voorbijrijd.

Kijk eens naar de antenne opstelling in het huis, lees nog eens de gebruiksaanwijzing over het plaatsen van de antenne.

Kortom, heb je storing en of last misschien komen we er samen uit.


Hoe ga jij met klachten om?
Ik kan me voorstellen dat mensen het moeilijk vinden hun beklag te doen. Zeker als de aard van de storing niet helemaal duidelijk is en men vermoed dat het door mijn antennemast komt.

Als je denkt dat je storing hebt die door mij veroorzaakt wordt, spreek me dan gewoon aan. Leg je probleem uit en laat indien nodig mij even kijken of luisteren naar de storing. Ik zelf vind het maar al te vervelend dat ik overlast veroorzaak en wil best kijken of ik mogelijk iets kan doen om het te verhelpen. Natuurlijk hoef ik niet de veroorzaker te zijn, maar ik kan wel dingen uitsluiten. Ik kan bijvoorbeeld mijn zenders tijdelijk afkoppelen en uitzetten. Mocht de storing er dan nog zijn, dan weet je dus dat het niet aan mijn antennemast kan liggen. Op die manier kunnen misverstanden uit blijven.


Omdat ik verplicht ben een verbindingslogboek bij te houden kunnen storingen makkelijk nagekeken worden dus ook het bijhouden van dag en tijdstippen kan nuttig zijn.

Tevens kan U nog contact opnemen met het Agentschap Telecom, de officele instantie vanuit de overheid die storingen in de ether onderzoekt en u van nuttige informatie kan voorzien.


Heb je vragen of last ?
Zeker voor vragen omtrend deze hobby ben je meer dan welkom en als daar tijd voor is kan ik je ook het een en ander ook laten zien en horen. Ook voor klachten ben je welkom, samen komen we er wel uit. Ook kan je me een Mailtje sturen.

  

  

Dank je Roland,PD2RLD, voor het lenen van je tekst,  overigens ook een leuke Joomla site.